Szerszenie są drapieżnikami. Likwidują chore, już nieużyteczne owady, takie jak osy, muchy, czy pszczoły. Na głowie szerszenia umiejscowione się silne żuwaczki, wyposażone w drobne ząbki, służące do pobierania najróżniejszego pokarmu. Tylko samice, włącznie z robotnicami, są wyposażone w żądło. Samce go nie posiadają, co oznacza, że są one zupełnie nieszkodliwe. Szerszenie zarówno, jak osy nie tracą po użądleniu swojego żądła. Żądło schowane jest wewnątrz odwłoka. Wysuwa się dopiero podczas ataku. Owady te zakładają gniazda jednoroczne (inna królowa może skorzystać z gniazda poprzedniczki w następnym roku). Najczęściej można je znaleźć w starych, spróchniałych drzewach. Wraz z rozwojem cywilizacji szerszenie zmuszone są do zakładania gniazd w elewacjach budynków, strychach, garażach itp.